In poezia de final, reflexele au ramas, ochiul decupeaza liniile si formele erotice ale realitatii, obsesia feminitatii, cultul ei, cind falic-pagin, cind diafan, persista, dar tonul il da reintoarcerea la imaginile unei virilitati apuse.
De aceea, erotismul e, in aceste texte, incarcat de melancolie. Indraznelile sint cel mai adesea proiectii iluzorii ... citeste mai departe
In anii ’60-’80, Emil Brumaru s-a angajat intr-o adevarata odisee epistolara, corespondind cu mai multe personalitati ale lumii literare romanesti, intre care Lucian Raicu, Leonid Dimov, Serban Foarta, Radu Petrescu, Alex. Stefanescu, Ilie Constantin si Florin Mugur.
Scrisorile, de o incontestabila valoare, ofera o imagine vie a acelei perioade tulburi, alaturi ... citeste mai departe
„Voluptatea, supralicitata si organizata in spectacole fastuoase ale dorintei, in procesiuni imaginare burlesti si in invocatii gratioase, isi pierde patima in gratuitate si se dizolva, sub agentii parodiei si autoironiei, in candoare.
Fara sfiiciuni academice, poezia exulta carnalitatea amorului, cu dispensa de metafizica acestuia, dar instituind o mitologie grotesc-paroxistica. Limbajul sau ... citeste mai departe
„Poezia lui Emil Brumaru uneste robustetea flamanda cu finetea stampelor japoneze, perceptia naturalului cu cea a obiectului de arta, candoarea cu estetismul (focul din soba e intretinut cu «lemne tropicale», iubita calca, solemna, «pantalonul de poet» cu un «diamant»).
Hedonismul ce ar putea sa devina apasator este aprofundat, dar totodata si ... citeste mai departe
Volumul grupeaza tematic un amplu dialog intre Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu publicat initial in rubrica ?Diabloguri? din Suplimentul de cultura.
Se vorbeste despre viata, despre moarte, sint depanate amintiri, sint analizate traume din copilarie si mai recente, dar si momente emotionante din viata celor doi. Peste toate acestea planeaza ... citeste mai departe
?Lumea noastra este at?t de vulgara, de spurcata la vorba! At?t de obscena, nu numai ?n sensul erotic, ci prin nerusinarea fara frontiere a vietii publice.
Aici intervine un alt aspect al revolutiei erotismului care triumfa prin lirica lui Emil Brumaru.
Vorbirea, nemaicenzurata de morala, este supusa altor oprelisti, mult ... citeste mai departe